Het is helaas niets nieuws, maar de laatste tijd horen we wel weer verhalen van klanten die benaderd worden door partijen welke op slinkse wijze proberen om domeinnamen te verkopen.

WAT IS DOMEINNAAMFRAUDE?

Je wordt gebeld door bedrijf ‘X’ (de fraudeur) met de mededeling dat iemand anders ‘jouwdomein.com’ wil registreren, terwijl jij al ‘jouwdomein.nl’ hebt. Volgens de fraudeur zou je de registratie kunnen voorkomen door een flink bedrag te betalen zodat jij alsnog eigenaar kunt worden van´ jouwdomein.com´. Soms wil men jou zelfs laten geloven dat jouw eigen domeinnaam afloopt en jij je domeinnaam kunt verlengen door een fors bedrag te betalen. Het kan soms ook gaan om variaties van je bestaande domeinnaam.

HOE HERKEN IK DOMEINNAAMFRAUDE?

  • Je wordt ongevraagd benaderd via post, e-mail of telefoon;
  • Het desbetreffende hostingbedrijf is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN), het bedrijf dat de registraties beheert van het .nl domein;
  • Het bedrag dat je moet betalen is vele malen hoger dan een reguliere domeinnaamregistratie;
  • Er wordt de indruk gewekt dat je meteen moet betalen en beslissen;
  • Je moet jouw domeinnaam verlengen maar deze loopt nog lang niet af.

WAT KUN JE DOEN IN GEVAL VAN DOMEINNAAMFRAUDE?

De partijen die je proberen te misleiden zijn uit op je geld. Ga dan ook niet in op de aanbiedingen van deze partijen. Ben je toch ingegaan op de misleidende aanbiedingen, dan bent je slachtoffer van een fraudeur. Je kunt hier melding van doen bij verschillende instanties, bijvoorbeeld door het fraudeformulier van de fraudehelpdesk in te vullen.

Door het melden van fraudezaken waarschuw je andere mensen voor deze misleidende praktijken. Je kunt ook aangifte doen bij de politie, deze maakt vervolgens een proces-verbaal op van deze fraudezaak.

Bekijk voor meer informatie over domeinnaamfraude ook het artikel op de website van fraudehelpdesk.

Ons advies: Regel je domeinregistratie bij een betrouwbaar hostingbedrijf dat aangesloten is bij de SIDN en al een aantal jaren bestaat. Dan weet je zeker dat alles correct is geregeld en je niet wordt opgelicht.

Neem bij twijfel altijd contact op met onze klantenservice! Zij kunnen jou snel voorzien van correcte informatie.